perjantai 21. marraskuuta 2014

Papua pikkujouluun - kasviksia kattaukseen.

Maailman paras papusalaatti sopii jokaiseen juhlaan: yhtä hyvää grilliherkkujen seurana kesällä kuin joulupöydässä. Minä tutustuin tähän ohjeeseen Mummolassa muutamia vuosia sitten ja siitä asti on tarjoiltu tätä monissa illanistujaisissa. Herkkua on, voin luvata, vaikkei muuten varsinainen papujen rakastaja olisikaan.


Ohje on helppo. Tarvikkeet:

  • 3 - 4 purkkia erilaisia papuja ( meillä myös kikherneitä käytössä)
  • sipuli kuutioituna tai siivutettuna
  • paprika kuutioituna
  • persiljaa tai ruohosipulia
Valuta säilykkeet hyvin ja huuhtele ne. Sekoita papujen joukkoon muut aineet.

Kastikkeen tarvikkeet:
  • 1,25 dl ruokaöljyä
  • 1,5 dl mietoa viinietikkaa ( tai 0,75 dl vettä ja 0,75 dl etikkaa)
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sinapinsiemeniä
  • ripaus mustapippuria
Kiehauta kastikkeen aineet ja anna jäähtyä. Kaada jääntyneenä papusalaatin päälle. Anna tekeytyä jääkaapissa ainakin vuorokauden ajan. Sekoita välillä.


Värikästä ja herkullista. Helppo tapa myös lisätä kasvisten määrää aterialla. Olenkin yrittänyt tsempata ylipäänsä kasvisruuan tarjoamisessa katsottuani jonkun aikaa sitten Yleltä tulleen ruokadokumentin. Siinä vertailtiin eri lihan tuotantotapojen hiilijalanjälkiä ja kerrottiin, miten ylipäänsä lihansyönti olisi mahdollista tulevaisuudessakin. Lopputulos oli, että mahdollisuuksia on, jos päivittäinen liha-annos on 100 grammaa per henkilö. Siihen siis pyritään! 

Haastan kaikki muutkin mukaan 100 gramman rajoitukseen. Ei ole oikeasti kovinkaan vaikeaa. Toki, jos haluaa oikein olla tarkkana, täytyy vähän tarkkailla myös päivähoidon ruokalistaa. Olen kuitannut muualla saadut liha-annokset kokonaan lihattomilla päivillä kotona. Balanssi säilyy noin suurin piirtein.

Lapsilla (ja aikuisilla) on usein ennakkoluuloja moniin ruokiin, esimerkiksi papuihin. Meilläkään Tyttö ei "tykkää" pavuista, mutta kikherneet on puhuttu hänelle syötäviksi valkoisina herneinä. Ja sen jälkeen olikin helppo askel maistella valkoisia papuja, jotka ovat siis sukua valkoisille herneille... Pikkuveljelle taas maistuu kaikki pienet ja pyöreät: mustikka tai papu, hän ei huomaa eroa. Melkoinen kulinaristi kyseessä..

Hauskaa ja lumista viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti