maanantai 15. joulukuuta 2014

Askartelua lasten kanssa- taikataikinaohje.


Nopeaa ja helppoa puuhastelua joulun odotukseen on tutusta taikataikinasta leipominen. Taikinaan löytyvät ainekset keittiön kaapeista, eikä varsinaisia ennakkovalmisteluja tarvita. Kaikki ovat varmasti joskus tätä taikinaa kokeilleet: toimii kuin muovailuvaha. Lopputuotokset voi kovettaa uunissa kuivaamalla ja halutessaan maalata myöhemmin. Monesti vain nämä yksinkertaisimmat askartelut unohtuvat kaupan valmiiden askartelu-elämysten vuoksi.

Me leivoimme taikataikinasta yhtenä sateisena iltapäivänä (joo, niitä on riittänyt) pipareita ja joulutorttuja sekä erilaisia patonkeja, kääretorttuja ja leipäsiä kotileikkien tarpeiksi. Tämä vanhempi askartelija halusi myös väkertää muutaman karjalanpiirakan Barbeille..


Taikinaan tarvitset 1 osan suolaa, 1 osan vettä ja 2 osaa jauhoja. Sekaan voi laittaa vähän öljyä, niin taikinaa on helpompi käsitellä. Tässä taikinassa korvasin osan jauhoista kaakaojauheella, niin saatiin ruskeaa massaa. Valmiita kakkusia kuivatetaan uunissa 125 asteessa tunti tai kauemminkin.

Oikeastaan puuhassa oli vain yksi ongelma: Pikkuveljen himo taikinaan. Siis mausta viis! Tämä muovailuvaha tuli keittiöstä, eli oli siis taikinaa. "Kakku, kakku.." pikkumies huuteli ja yritti tunkea suolataikinaa suuhunsa. Kyyneleet valuivat, kun oli pahaa.. Mutta, kun on pakko syödä. Selvyyden vuoksi: hän ei siis syö enää muovailuvahaa tms.

Tämä sopisi varmasti vaikka jouluaatton puuhaksi: ajanvietettä pukin odotteluun. Siinäpä askartelut kuivuvat sopivasti kinkun paiston jälkilämmössä. Ja sotkun määräkin on tässä puuhassa hyvin hallittavissa.
Muutama otos myös meidän tyylikkästä jouluseimestä - Tytön sanoin meidän "Jeesuksista". Nämä ovat kolmevuotiaan neidon tuotoksia, eli valmistuivat taikataikinasta jo viime jouluksi. Väritys on vähintäänkin omintakeinen ja klitteriähän on oltava tietenkin. Rakkain joulukoriste äidille. Ja miellyttää lapsiakin jopa vähän liikaa. Aikas usein on tarvetta liimailla leikin seurauksena putoavia osia paikoilleen. Klitteri ja maalit ovat onneksi kiinnitetty vielä lakkakerroksella, joten niiden puolesta ovat leikinkestäviä.

Askartelun iloa vain kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti