keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Joulupukin maa, totta on se, satua ja unta - visiitillä Joulupukin Pajakylässä.

Joulupukin salainen piilopaikka Korvatunturilla oli paljastua noin sata vuotta sitten. Varjellakseen rauhaisaa kotiaan, Joulupukki alkoi vierailla säännöllisesti Rovaniemen lähellä Napapiirillä. Ja pikkuhiljaa Joulupukin Pajakylä Napapiirillä on kasvattanut suosiotaan. Hieno on tarina Napapiirin Joulupukin brändin takana. Selvensi ainakin minulle tuota Korvatunturin ja Napapiirin mysteeriä: missä se Pukki nyt oikein asuukaan?

Kävimme siis Joulupukin Pajakylässä. Se sijaitsee aivan Rovaniemen lentokentän läheisyydessä, mikä selittää varmasti suosion ulkomailta tulevien matkailijoiden keskuudessa. Lumisena päivänä Pajakylän miljöö on oikein idyllinen ja lumihiutaleiden leijuessa jouluvalojen loisteessa tunnelma suorastaan satumainen. Ja sisätiloissa jokainen pääsee tietenkin tapaamaan sen aidon, oikean Joulupukin!Mutta, mutta... siihen se oikeastaan jääkin. Kaunis miljöö, jolla on kovin vähän tarjottavaa varsinkin pienille lapsille. Kohde on selvästi suunniteltu pääasiassa (aikuisten) turistiryhmien tarpeisiin. Matkamuistomyymälöiden määrä ylittää minunkin kaupallisen kestokykyni. Sen sijaan muuta toimintaa on hankalampi löytää. Kuvaavaa on, kun matkaseurueemme jäsen kysyi Tontulta, että "mitäs täällä olisi lapsille tarjolla", niin vastaus pitkän hiljaisuuden jälkeen oli Angry Birds leikkipuisto telineet pihamaalla ja itse Joulupukki sisällä.

Joulupukkia tosiaan pääsee tapaamaan kulkemalla lyhyen kierroksen talon sisällä. Matkalla on jäisiä valoja ja tontujen tuoleja, portaita ja suuren suuri ratas. Ihan kiva, mutta aika helpoilla muutoksilla vieläkin paremmaksi muokattu - siis lapsia ajatellen. Muutama tunneli ja kurkistusluukku reitinvarrelle tekisi toisi seikkailun makua kierrokseen.


Näin jälkikäteen olen myös ihmetellyt itse Joulupukin tapaamista. Joulupukki kyselee tulijoiden nimet ja kotipaikat, jonka jälkeen siirrytäänkin valokuvaukseen. Tonttu napsii kuvia, jotka voi halutessaan lunastaa edulliseen parinkympin hintaan. Missään vaiheessa ei kysytty kiltteydestä tai lahjatoiveista. Ne nyt kuitenkin on ehkä se Joulupukin juttu, vai mitä?Toki Pajakylässä voi lunastaa erilaisia action-paketteja - jälleen edulliseen hintaan - saadakseen visiittiin lisää ohjelmaa. Mutta pääasiassa taaperoista koostuvan seurueemme ei ehkä keskittymiskyvyltään ole kovin suosiollinen kohderymä tonttukoululle tai koiravaljakkoajelulle. Satasen perheeltämme kustantava viihdenumero on silkkaa rahantuhlausta, kun kauppakeskuksen puolenmetrin (ilmainen) liukumäki tarjoaa tälle porukalle vastaavan elämyksen.

Kandeeko mennä?
Kyllä, jos ajelee muutenkin Rovaniemellä. Hyvät kulkuyhteydet.

Mitä kustantaa?
Joulupukin tapaa ilmaiseksi. Kaikki muu maksaa.

Fiilis?
Kaupallisuudesta huolimatta hieno tunnelma.

Bonus?
Jos haluaa ostaa tuliaisia Suomen Lapista, niin täältä niitä löytyy helposti. Ja tietenkin täältä saa oikean Joululeiman Pääpostista lähetettyihin joulutervehdyksiin.

4 kommenttia:

 1. Mielestäni tuo paikka on ihanan tunnelmallinen ja lapseille riittää tekemistä koko päiväksi. Olimme juuri siellä ja tekemistä riitti. Illalla varsinkin paikka on satumaisen kaunis valoineen. Meidän lapset ajoivat mottorikelkoilla (ilmainen) olivat poroajelulla (maksullinen). Paljon muutakin tekemistä oli, upea paikka ja varmasti hyvät muistot jäi lapsille. Kävimme myös Santaparkissa joka on paljon kaupallisempi paikka, mutta upea kokemus sekin. t.Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Liisa! Ihan samaa mieltä, että varmasti paikka toimii paremmin vähän isompien lasten kanssa. Tunnelma oli joka tapauksessa hieno!

   Poista
 2. Teidän lapset taitavat olla vähän liian pieniä vielä moniin juttuihin tuolla, kuten jääliukumäkeen jäägalleriassa. Voi olla, että kannattaa mennä vähän isompien lapsien kanssa tuonne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taaperosakille tosiaan riittää aika yksinkertaiset huvit, eikä kovinkaan paljon extraa tai maksullista toimintaa tarvita. Katsotaan tätä uudestaan parin vuoden päästä, niin varmasti irtoaa enemmän hupia! Kiitos kommentistasi!

   Poista